Zo ben jij de angst voor corona te slim af

Hoe omgaan met de angst voor corona? 3 oefeningen tegen corona-angst
Voel je je soms angstig in deze crisistijd? Dat is heel begrijpelijk. De situatie is door het coronavirus onbekend en ingrijpend. Het is dus heel normaal dat de paniek je af en toe om het hart slaat.
Jammer genoeg is er geen toverformule om de situatie te veranderen. Maar we hebben wel 3 trucjes waarmee je kan zorgen dat de angst geen al te grote plek krijgt in je leven. En ze hebben als bonuseffect dat je kan blijven genieten van wat wél goed gaat!
Angst mag er zijn
We zijn allemaal wel eens bang en dat is niet erg, het is zelfs erg nuttig. Want als we bang zijn, zijn we waakzaam en kunnen we alert reageren op een gevaarlijke situatie. Een gezonde angst om besmet te geraken met het coronavirus, zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat je vaker je handen wast. Dat is zinvol. Duw je angstgevoelens dus niet weg. Want het is zelfs zo dat hoe harder jij je verzet tegen je gevoel van angst, hoe sterker het aanwezig zal zijn. Als je het gevoel toelaat, zal je merken dat het niet meer zo vervelend op de voorgrond zal komen.
In deze coronatijd is het accepteren van de situatie en je eigen emoties daarbij, natuurlijk een grote uitdaging. De 3 oefeningen hieronder, ontwikkeld door experts, helpen je om rustiger in de situatie te staan. Doe je ze elke dag, dan zorgen ze voor positieve energie. En dat kunnen we nu meer dan ooit gebruiken.
Oefening 1: tot rust komen in 3 minuten
Wanneer je last hebt van een opgejaagd- of paniekerig gevoel, is het nuttig om eventjes tijd te nemen om tot rust te komen. De oefening duurt maar 3 minuten. Zoek een rustige plek om ze te doen. Je kan gaan zitten of recht staan, maak een rechte rug en je kan je ogen sluiten als je dat fijn vindt.
1e minuut: richt je aandacht
- Welke gedachten gaan er op dit moment door je hoofd? Probeer hier even bij stil te staan.
- Welke gevoelens voel je? Wees open en nieuwsgierig. Je hoeft geen aandacht te besteden aan de redenen van wat je voelt.
2e minuut: focus op je ademhaling
- Voel hoe je buik in- en uitzet bij elke ademhaling.
- Probeer de lucht die je inademt naar binnen te volgen en voel de lucht weer naar buiten gaan.
- Adem je snel of langzaam? Zit je adem meer in je borst of lager in je buik?
Door je op je ademhaling te focussen, richt je je aandacht op het hier en nu.
3e minuut: voel je lichaam
- Verspreid je aandacht. Richt je niet alleen maar op je ademhaling, maar ook op de rest van je lichaam. Op hoe je staat of zit, wat voor gezichtsuitdrukking je hebt en hoe je voeten de grond raken.
- Wanneer je merkt dat je aandacht weer naar een eventuele spanning of negatieve emoties gaat, richt je je weer op je ademhaling. Probeer elke uitademing te zien als een ontlading.
Tip: vind je het moeilijk om de 3 stappen van deze oefening te onthouden? Misschien heb je wel een vriend(in) of (klein)kind die met jou via de telefoon of computer de oefening wilt doorlopen? Dan hoef jij enkel uit te voeren wat er gezegd wordt. En nadien is er natuurlijk nog tijd voor een babbeltje, ook dat zal deugd doen.
Oefening 2: het piekerkwartier
Gaan er een hele dag door allerlei gedachten door je hoofd? Het is normaal dat je nu meer piekert. De tweede oefening helpt je om die gedachtestroom onder controle te krijgen. Maak je klaar voor het ‘piekerkwartier’! Tijdens dit kwartier kan en mag je over van alles piekeren. Voor sommigen helpt het om deze gedachten ook op te schrijven. Je krijgt dan meer overzicht en hierdoor meer rust in je hoofd.

Het piekerkwartier
- Zoek eerst een rustige plek op waar je niet gestoord wordt. Ga aan tafel zitten op een rechte stoel. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt. Bedenk alvast iets leuks dat je na het piekerkwartier gaat doen.
- Concentreer je 15 minuten volledig op het piekeren. Zet een keukenwekkertje en probeer zo hard mogelijk te piekeren. Maak korte aantekeningen over je piekergedachten.
- Als de 15 minuten voorbij zijn, beantwoord dan deze 2 vragen:
Wat viel jou op tijdens het piekerkwartier?
Hoe vond je het om dit te doen? - Doe nu iets helemaal anders.
Oefening 3: focus op positieve dingen
De oorzaak van je stress of angst kan je wellicht niet wegnemen. Maar je kan wel je balans bewaken door dingen te doen die je energie geven.
Misschien krijg jij van wandelen dat goede gevoel?
Of van iets voor anderen doen, zoals een sjaal breien of koekjes bakken?
Of bellen met een vriendin of je (klein)kinderen?...
Zolang het kan binnen de door de overheid opgestelde regels, is het heilzaam om de dingen te blijven doen die nog mogen en die je blij maken.
Want laat ons niet vergeten, er is meer in de wereld dan het coronavirus. Veel dingen gaan wél nog goed. Door die mooie, goede dingen in moeilijke tijden bewust te waarderen, creëer je hoop en bescherming tegen angst en somberheid.
Oefening: Schrijf op wat of wie jij erg waardeert op dit moment. Bijvoorbeeld: de zon die schijnt of die mooie stem op de radio. Probeer dit elke dag te doen. Het helpt je bewust aandacht te hebben voor de positieve dingen in je leven.
Dus, nog even de 3 trucjes op een rijtje.
Stap 1: kom in een paar minuten tot rust door op je ademhaling te letten.
Stap 2: bouw dagelijks een piekerkwartiertje in.
Stap 3: schrijf elke dag op wat je waardeert.
Je zal vaststellen: nu krijgt de angst minder kans om te pas en te onpas de kop op te steken.
Meer weten? Hier kan je stap voor stap jezelf trainen in het omgaan met coronastress.
Merk je dat de angst té groot is? Ervaar je ook fysieke klachten, zoals een verstoorde hartslag, hoge bloeddruk, zweten, beven, pijn in de borst, duizeligheid… Of heb je de neiging naar alcohol te grijpen om jezelf te kalmeren? Dan kan je huisarts of een getrainde hulpverlener je hierdoor helpen. Bij Tele-Onthaal kan je ook altijd terecht voor een anoniem gesprek via telefoon of chat.