Voorlezen: een gezellig ouder-kind moment mét voordelen

Als ouder wil je het allerbeste voor je kinderen. Maar het hoeft niet altijd meer, beter of grootser te zijn. Kinderen koesteren vaak de kleine, gewone momenten. En wat is er leuker dan je kind op schoot nemen en samen een boekje lezen?
Alleen maar voordelen
- Dankzij boeken horen kinderen andere woorden dan in het dagelijkse leven. Er worden ook vaak moeilijkere zinnen gebruikt. Zo stimuleer je de taalontwikkeling van je kind. Je kan dit nog versterken door interactief voor te lezen, dus door af en toe vragen te stellen of door te wijzen naar tekst en tekeningen.
- Dat het de taalontwikkeling van kinderen verbetert, verbaast waarschijnlijk niet. Maar wist je dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen ook beter scoren op vlak van rekenen? Alleen maar voordelen dus!
- Kinderen leren ook beter luisteren en trainen hun concentratievermogen.
- Het prikkelt de fantasie.
- Misschien wel het belangrijkste voordeel: door gezellig samen te zitten met je kind, bevorder je de band tussen jullie!
- Via boeken komen kinderen in aanraking met verhalen en situaties die ze niet kennen. Ze leren zich inleven en dat is goed voor hun sociale ontwikkeling.
Voorleestips
- Vroeg begonnen is half gewonnen en dat geldt zeker voor voorlezen. Ga dus gerust aan de slag met je baby. Je hoeft natuurlijk nog geen ellelange verhalen te lezen. Kies voor boekjes aangepast aan de leeftijd van je kind.
- Installeer je op een rustige plaats zodat jullie niet worden afgeleid.
- Maak je kind nieuwsgierig voor je begint: wat is de titel? Hoe ziet de tekening op de voorpagina eruit? Wat denkt je kind dat er gaat gebeuren?
- Overdrijf als je aan het voorlezen bent! Laat je gezicht spreken door bijvoorbeeld grote ogen te trekken bij verbazing of door je ogen net neer te slaan bij verdriet. Gebruik ook je stem: spreek eens luid, dan weer zacht of gebruik verschillende stemmetjes. Je kind zal het geweldig vinden!
- Betrek je kind zoveel mogelijk. Vraag wat ze ervan denken en of ze al iets gelijkaardigs hebben meegemaakt. Zo moedig je je kind aan om zelf iets te vertellen.
- Kinderen vinden het fantastisch om een verhaal meerdere keren te horen. Leg een boekje dus niet zomaar aan de kant als je het al eens gelezen hebt, of als je het ondertussen zelf al beu bent J
- Blijf voorlezen ook als je kind zelf kan lezen. Zo blijven ze zich ontwikkelen!
Ook VFG kent de voordelen!
Onze Vereniging voor Personen met een Handicap (VFG) zet in op voorlezen. De VFG-Voorleesbende is een groepje boekenwurmen met een handicap met één gemeenschappelijke passie: voorlezen voor kinderen. Gewapend met een stapel boeken trekken ze naar scholen. Een geanimeerd verteld verhaal, een leuk gesprek én antwoorden op alle nieuwsgierige vragen zijn verzekerd! Zo nemen kinderen op een speelse en ongedwongen manier een duik in de leefwereld van personen met een handicap.