Perfect willen zijn ligt niet (alleen) aan jezelf
Veel mensen herkennen het gevoel dat ze altijd perfect moeten zijn. Zo weten we uit een bevraging dat 55 % van de mensen druk voelt om de perfecte werknemer te zijn, 32% om perfect te zijn als partner en 37% als ouder.
Eén oorzaak van perfectionisme is er natuurlijk niet. Het is een samenspel van factoren in je omgeving en jezelf, dus het is voor iedereen anders. Ook onze maatschappij is zo opgebouwd dat het kan bijdragen aan perfectionisme. 8 op de 10 mensen in de bevraging voelt bijvoorbeeld druk vanuit de samenleving om perfect te zijn in 'bijna alles'. Sommige auteurs vinden dat mentale gezondheidsproblemen samenhangen met maatschappelijke evoluties. Over welke evoluties hebben ze het dan? Hieronder staan een aantal voorbeelden die mogelijk kunnen bijdragen aan perfectionisme. Misschien helpt het jou wel als je weet dat je perfectionisme niet alleen aan jezelf ligt?

Alles is mogelijk, als je maar je best doet
In een individualistische maatschappij als de onze heb je als persoon veel rechten, maar ook best wat verantwoordelijkheden. ‘Alles is mogelijk, als je maar je best doet’. Je wordt beoordeeld op prestaties: op wat je doet en wat je bereikt als persoon. Zo lijkt het net alsof iedereen op alle domeinen van het leven perfect kan zijn, maar dat is niet realistisch.
Praten?
Enerzijds besteden we in de media heel veel aandacht aan mentale gezondheid: podcasts over burn-out, cijfers over stress, Rode Neuzendag enzovoort. Maar over je problemen praten met je eigen omgeving of tegen iemand zeggen dat het niet goed gaat, blijft voor veel mensen een taboe. Hier kan je lezen over hulp vragen aan anderen.
Het perfecte (online) leven
In films en op tv zien we amper ‘normale’ mensen. Uiteraard beseffen we dat wel, maar onbewust spiegelen we ons er toch aan. Ook het perfecte wereldje op sociale media (ver)vormt ons beeld van hoe een geslaagd leven eruit ziet. Zelfs onze online ‘faalmomenten’ op sociale media worden gestyled.
We kunnen soms erg hoge verwachtingen hebben én best kritisch zijn voor onszelf. Er is natuurlijk niks mis met doelen hebben en hard werken om die te bereiken. Maar het moet ook niet teveel worden. Als Dreez druk voelt, probeert hij afstand te nemen van de situatie. Wat is jou manier van omgaan met druk? Hier vind je een aantal tips terug om de lat (soms) wat lager te leggen.
Bron: Prettig perfect? Omgaan met perfectionisme als student van Sara Backx en Isabelle Vloeberghs.