Leef meer met minder
Het overzicht kwijt op je spullen of administratie? Het eeuwige opruimen en zoeken moe? Wil je meer tijd om te doen wat echt telt? Een opgeruimd huis kan ook voor rust in je hoofd zorgen. Opruimcoach Nele Colle stelt orde op zaken.
Hoe Nele opruimcoach werd
“Op een dag ging ik een vriendin helpen met het inrichten van een nieuwe kast,” begint Nele. "Al gauw bleek dat sommige mensen er moeite mee hebben om hun spullen te organiseren.”
En zo ging de bal aan het rollen. Intussen is Nele professioneel opruimcoach. Ze heeft een uiteenlopend publiek dat gaat van jong tot oud, van alleenstaand tot gezinnen. Kenmerkend is dat ze op een punt gekomen zijn dat ze beseffen: zo kan het niet meer, er moet iets veranderen. Dat kan zijn omwille van externe factoren, zoals een verhuis (schone, nieuwe lei), scheiding, kinderen, overlijden, nieuwe job. Maar ook interne factoren bv. chaotischer van aard, autisme, ADHD …

De essentie van opruimen
Dat Nele opruimcoach is, wil niet zeggen dat haar eigen huis er altijd perfect bij ligt. “Ik woon al 9 jaar in verbouwingen en heb 3 kinderen en een man. Dan is een spic en span huis niet aan de orde. Daar draait het eigenlijk niet om. Opruimen gaat om overzicht en rust creëren, en dat is voor iedereen en elke situatie verschillend. Het gaat om geen tijd te verspillen aan zoeken en opruimen, geen geld en energie verliezen aan spullen die je niet nodig hebt. Het gaat om bewust omgaan met wat je hebt, wat je eigenlijk nodig hebt en wat belangrijk is in je leven”, vindt Nele.
“Maar ik wil wel dat ik mijn huis op orde kan houden zonder veel moeite, en dat is niet enkel mijn taak. Al zal dat voor de kinderen altijd te veel moeite zijn”, lacht ze. "Als alles een duidelijke plaats heeft, kan je gemakkelijker de taken verdelen. “
Naar de kringwinkel
Zomaar iets weggooien doet Nele niet. “Maar vroeger hield ik álles bij. Omdat ik dacht dat het moest. Omdat er herinneringen aan vasthingen. Omdat het geld had gekost. Omdat het nog goed was, enzovoort. Eens ik begon te ‘ontspullen’ merkte ik al snel spullen op die ik niet nodig had. Ik werd er steeds beter in. Zo verdwenen zelfs 2 zakken vol verjaardag, – kerst, geboorte kaartjes, noem-maar-op”.
Het is niet omdat je spullen wegdoet, dat je ze in de vuilnisbak moet gooien. Denk eens na of je er iemand een plezier mee kan doen. En met spullen in een goede staat doe je de kringwinkel altijd een plezier!
Hoe ga je te werk?
Opruimen is niet gewoon ‘alles netjes leggen’, maar wel ‘selecteren en kiezen’ wat belangrijk is. Je kan enkel selecteren als je zicht hebt op wat je hebt.
- Verzamel eerst wat je wil opruimen bv al je boeken, al je shirts, al je servies, ...
- Leg alles uitgespreid voor je - zodat je echt ziet wat je hebt - en ga dan selecteren: wat hou ik en wat gaat weg.
- Begin met de spullen waar je zelf niet over moet nadenken. Daarna blijft de twijfelstapel over.
- Als je twijfelt: stel jezelf eerlijk de vraag waarom je het zou houden en of dat een goede reden is. Er zijn veel redenen waarom we iets willen houden, zoals herinneringen of spullen die je ooit nog nodig zou hebben. Maar je spullen op een andere manier gaan bekijken, kan rust met zich meebrengen.
Daarna moet je leren het overzicht bewaren aan de hand van enkele goede opruimregels.
Opruimregels in een notendop
- Denk goed na voor je begint op te ruimen waarvoor de kast, lade, kamer, … moet dienen. Enkel die spullen horen er ook te liggen.
- Denk in categorieën: wat hoort bij wat? En hou dan ook zoveel mogelijk samen wat samen hoort.
- Bakjes, mandjes, dozen: het wérkt om de dingen samen te houden en geeft een begrenzing (vol = vol, je hebt genoeg, je hoeft dus ook niets bij te kopen)
- Label!!! Het werkt gewoon: je hoeft namelijk niet meer na te denken wat waar hoort en is ook duidelijk ook voor huisgenoten
- Hou het eenvoudig: wat werkt hoef je niet te veranderen
Meer hierover kom je te weten in haar workshops of haar boek ‘JOMO’, ofwel ‘the joy of missing . “JOMO zet zich af tegen FOMO (fear of missing out), de angst om iets te missen en dus overal bij te willen zijn. Geluk vinden door minder te hebben en minder te moeten, daarvoor kan je leren kiezen, nee zeggen, loslaten en relativeren. Grote levenslessen dus.”