Is jouw energie in balans? Ontdek het hier!

Is jouw energieniveau in balans? Volg deze 3 simpele stappen en kom te weten hoe je je energie dagelijks indeelt. Zorgen jouw keuzes ervoor dat je aan energie wint? Of leiden je keuzes eerder tot een verlies van energie?
Het doorlopen van de 3 stappen duurt maar enkele minuutjes en kan je helpen om betere beslissingen te maken over hoe je je tijd indeelt. Want door je tijd goed in te delen, komt je energieniveau weer in balans. En dat heeft heel wat voordelen:
- Je ervaart minder stress, frustratie en irritatie.
- Je slaapt ’s nachts beter.
- Je kijkt positiever aan tegen minder leuke taken.
Bepaal je energiebalans in 3 stappen
Volg deze 3 simpele stappen en zoek uit hoe het met je energieniveau zit:
- Maak een lijst met je dagelijkse activiteiten. De lijst hoeft zeker niet volledig te zijn, zolang je maar een algemeen beeld schetst om te starten.
- Is je lijstje klaar? Goed zo. Ga nu door je lijst en deel alle activiteiten op in energiegevend of energievretend. Dit doe je gebaseerd op hoe je je voelt nadat je de activiteit hebt volbracht. Heb je plots meer energie of voel je je voldaan? Dan is het een energiegever. Zit je nadien eerder met een leeg gevoel of ben je gewoon uitgeput? Dan zit je met een energievreter.
- Tel je aantal energiegevers op en vervolgens ook je aantal energievreters. Deze 2 cijfers tonen jou de verhouding van je energiebalans. Als het cijfer van je energievretende activiteiten hoger ligt dan je aantal energiegevers, dan verlies je energie tijdens je dag. Dit noemen we een negatieve energiebalans. Heb je meer energiegevers dan energievreters? Dan win je aan energie en zit je met een positieve energiebalans! Komen de 2 cijfers overeen? Dan is je energieniveau in evenwicht.
Mijn energieniveau is uit balans, wat nu?
Van de 3 mogelijke uitkomsten is enkel de negatieve energiebalans minder voordelig. Wil je dit aanpakken? Dan kunnen deze 2 opties je helpen om je energieniveau op te krikken:
- Probeer wat meer energiegevende activiteiten aan je dag toe te voegen. Maak bijvoorbeeld een leuke wandeling, doe iets creatiefs of bel iemand op die je al een tijdje niet meer gezien of gehoord hebt. Voel je je te moe om nog leuke activiteiten aan je dag toe te voegen? Bedenk dan dat je er achteraf een hoop energie door zal krijgen. Kortom, ga ervoor!
- Beperk elke dag je aantal energievreters, zodat je energiebalans weer meer in evenwicht komt. Dit kan je doen door minder leuke taken doorheen de week te verspreiden in plaats van ze te veel op dezelfde dag op te nemen. Stel jezelf ook de vraag wat er echt moet gebeuren en wat door jezelf of anderen wordt opgelegd, maar eigenlijk weinig toevoegt. Vergeet ook niet dat hulp inschakelen voor bepaalde taken helemaal oké is!