Jong zijn in coronatijd: piece of cake?

Blijf in uw kot! Dat is het advies dat we nu al lang horen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want het is echt wel duidelijk: leven met coronamaatregelen is niet gemakkelijk. Merk jij dat het jezelf of één van je vrienden soms wat te veel wordt? Blijf niet bij de pakken zitten!
Coronadipje?
Mensen zijn sociale dieren. Sociaal contact is een basisbehoefte, even belangrijk als eten en drinken. Zeker als het moeilijk gaat, hebben we elkaar nodig. Daarom is het extra hard dat we juist nu bijna geen vrienden kunnen zien of knuffelen, of niet samen kunnen sporten of feesten.
Wat kan je doen?
- Merk het op!
Check elke dag eventjes in bij jezelf, alsof het om je bff gaat. Dat moment kan je koppelen aan iets dat je toch elke dag doet, zoals je tanden poetsen. Stel jezelf de vraag: hoe voel ik me vandaag? Weet dat het normaal is om je in deze situatie af en toe angstig, boos of depri te voelen. Aanvaard die gevoelens dus maar wees tegelijk ook alert, bij jezelf en bij anderen, voor de signalen dat het wat minder gaat:
- angstig en gespannen
- gevoel de controle te verliezen
- minder positieve gevoelens
- huilbuien of agressie
- piekeren
- vermoeid en duizelig
- tandenknarsen
- hoofdpijn, spierpijn, rugpijn
- nagelbijten
- stotteren
- slaap- en eetproblemen
- Keep in touch
Praten helpt. Dat klinkt erg logisch, maar praten over je gevoelens is niet altijd zo simpel. Of toch wel? Met deze oefening zet je je gedachten op een rij zodat je makkelijker over moeilijke gedachten en gevoelens kan praten. Hou contact met anderen en durf hen ook te vragen hoe het écht gaat. Weet je dat één van je vrienden of vriendinnen het wat lastig heeft? Vraag door wanneer je op de vraag ‘Hoe ist?’ enkel ‘ca va’ hoort. Hier lees je meer over hoe je kan luisteren als een pro. Je kan ook eens een écht kaartje sturen, zodat hij of zij weet dat je aan hem of haar denkt. Of ga samen veilig wandelen in de buitenlucht.

- Helpende gedachten
Het leven tijdens een pandemie is niet tof. Aan de situatie kan je niet meteen iets veranderen. Waar je wel invloed op hebt, zijn je eigen gedachten. Positieve gedachten kunnen ook helpen. Leg je de focus op wat allemaal niet mag en de dingen die je zo hard mist, dan versterk je je depri gevoel. En goed nieuws: positief denken is een mindset die je kan leren! Check it out: checkjezelf.be.
Moet ik het dan allemaal zelf oplossen?
Zeker niet. Je kan terecht bij vrienden, familie of iemand anders die je vertrouwt. Met de #ikbenbereikbaar geef je aan dat anderen ook bij jou terecht kunnen. Ook hier vind je steun:
- Awel
Bij Awel kan je terecht voor een babbel via chat, mail of telefoon. Gratis en anoniem.
- Doe-het-zelfmodule
In de doe-het-zelfmodule over coronastress kan je ook gratis en anoniem ontdekken hoe je beter in je vel thuis kan werken en studeren. Je leert ook over positieve gedachten en de dingen die je energie geven. Zo kom ook jij sterk de crisis door!
- Lekker bingewatchen
Met onze interactieve soaptest boosten we je mentale weerbaarheid. Emmy, Khalid en co delen hun daily struggles in 9 mini-afleveringen. De vraag: WWYD in deze situatie? Na deze soaptest ontvang je persoonlijke tips en uitdagingen om mee aan de slag te gaan. Benieuwd? Neem een kijkje op gewoonmezelf en bingewatch onze soap.
- Professioneel luisterend oor
Misschien heb je het gevoel bij niemand écht terecht te kunnen. Of je wilt je vrienden niet met jouw angst en zorgen belasten? Dan is er de psycholoog. En je hoeft echt geen spinnenfobie of relatieproblemen te hebben om ernaar toe te stappen!