Hoe help je iemand die rouwt?

Iemand verliezen die je lief is, kan de aanleiding zijn voor een groot en intens verdriet. Wanneer iemand uit je omgeving rouwt, wil je vast iets voor hem of haar betekenen. Maar hoe doe je dat? We geven jou 5 concrete tips!
Er zijn voor iemand die het moeilijk heeft, is heel mooi en waardevol. Door steun te bieden, kan je mee helpen voorkomen dat iemand vastloopt in het rouwproces. Maar, hoe pak jij dat aan?
- Ga het gesprek aan. Misschien ben je bang om iets verkeerds te zeggen of schrik je van het hevige verdriet. Toch is het belangrijk dat je het onderwerp niet vermijdt. Er zijn en luisteren is belangrijker dan ‘de juiste dingen zeggen’.
- Erken het verlies. Door de naam van de overledene te zeggen, toon je dat je open staat om te praten. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoorde dat je moeder overleden is. Ik vind het verschrikkelijk voor je en leef met je mee’. Je kan er ook letterlijk bij zeggen ‘Ik wil er voor je zijn’.
Verander niet van onderwerp als je rouwende vriend of familielid over de overleden persoon wil praten. Wil de persoon niet praten? Respecteer dit, maar check af en toe hoe het met hem of haar gaat.
- Oordeel niet over hoe iemand rouwt. Rouw en verdriet bestaan in vele kleuren, vormen en maten. Sommige mensen willen veel over de overledene praten, andere helemaal niet. Iedereen gaat anders om met verlies, en dat is helemaal oké.
- Bied steun. Laat de rouwende persoon op zijn manier zijn gevoelens uiten: huilen, lachen, boosheid, schuldgevoel… alles mag een plekje krijgen. Vermijd uitspraken als: ‘Het zal wel beteren met de tijd’ of ‘Ik ken iemand die…’, hoe goed het ook bedoeld is. Probeer de gevoelens van je vriend of familielid niet te minimaliseren en laat het gevoel van verlies er gewoon zijn.
Kleine attenties zoals een kaartje, een zelfgemaakte ovenschotel of een uitnodiging om samen te gaan wandelen, kunnen veel steun geven. Het kan ook zijn dat de persoon niet geholpen wil worden. Dan moet je dit aanvaarden, maar je kan wel af en toe vragen hoe het gaat.
- Blijf aanwezig. Het intense gevoel van verlies wordt na verloop van tijd meestal minder sterk, maar rouwen is nooit helemaal voorbij. Zelfs wanneer het verlies een plaats heeft gekregen, kunnen er moeilijk momenten zijn. Een kaartje op de verjaardag of de sterfdag van de overleden persoon, of zelf eens een anekdote of herinnering delen, kan veel betekenen!
Vergeet ook niet: tijdens een rouwproces kan iemand helemaal overspoeld worden door gevoelens. Misschien reageert hij of zij kortaf of ondankbaar tegen jou. Probeer het niet persoonlijk te nemen!
Vind je het gedeelde verdriet zélf zwaar om dragen? Zoek dan zelf steun bij familie of vrienden. Of lees meer over hoe je voor jezelf kan blijven zorgen.
Rouw is een intense maar normale en gezonde reactie op een verlies. Professionele hulp is dan ook meestal niet nodig. Maar merk je dat het leven van je dierbare moeilijk terug op gang komt, en dat de dagelijkse activiteiten verstoord blijven voor lange tijd? Moedig dan de stap naar professionele hulpverlening aan.