Hoe help je iemand die bang is?

We zijn allemaal wel eens bang. Het is niet leuk maar heel nuttig: als we bang zijn, worden we extra waakzaam en kunnen we alert reageren op een gevaarlijke situatie. Gelukkig!
Maar de impact van angst op iemands leven kan ook te groot worden. Herken jij dat bij iemand in je omgeving? Met deze eenvoudige 7 tips kan jij helpen!
Mensen zijn geen katten met 9 levens dus we hebben onze angst nodig om veilig te blijven. Een gezonde angst voor brand, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet op stap gaat terwijl je eten op het vuur hebt staan.
Dat de ene mens al wat sneller bang is dan de andere, is volstrekt normaal. Het is minder leuk wanneer het bange gevoel te pas en te onpas de kop opsteekt. Ook in situaties dat er eigenlijk niets angstaanjagend is. Of wanneer het gevoel zo groot wordt dat het je gaat storen in je dagelijkse activiteiten. Je gaat bijvoorbeeld helemaal niet meer naar de bakker, omdat je bang bent om het Coronavirus te krijgen.
Het is niet altijd duidelijk waar die grote angst vandaan komt. Soms komt het door een stressvolle situatie, zoals geldzorgen of gezondheidsproblemen. Maar niet altijd. Iemand die vroeger negatieve dingen meemaakte, kan nu extra kwetsbaar zijn voor angstgevoelens. Met wat oplettendheid zie jij op tijd wanneer een vriend of familielid de grip op zijn angst verliest en jouw steun kan gebruiken!
Signalen van te grote angst
Er kan een goede reden zijn om in actie te schieten, wanneer je ziet dat iemand deze ervaringen heeft:
- te grote angst in verhouding tot de situatie
- vermijden van situaties waar hij of zij bang voor is
- rusteloos en opgejaagd
- overmatig piekeren
Er zijn ook lichamelijke symptomen: hartkloppingen, hoge bloeddruk, zweten en/of trillen, ademhalingsproblemen, pijn in de borst, vermoeidheid, verstoorde slaap, licht gevoel in het hoofd, concentratieproblemen, minder eten en/of meer alcohol of andere middelen gebruiken.
Wat kan jij doen?
Als je ziet dat een vriendin de deur niet meer uitkomt, of je herkent andere signalen van angst, dan is het logisch dat je wil helpen. Jouw initiatief kan ook een positief verschil maken! Maar hoe pak je het aan? Deze 7 praktische tips zetten je op weg.

- Zet de eerste stap om je vriend(in) of familielid aan te spreken.
Iemand die erge angsten voelt, zal het niet snel uit zichzelf vertellen. Zeg eerlijk dat je bezorgd bent. Geef je vriend(in) de kans om te vertellen wat hij of zij voelt. Open vragen die je niet met ja/neen kan beantwoorden, helpen het gesprek vooruit. Vraag bijvoorbeeld niet ‘Is er iets aan de hand?’, maar wel ‘Waar heb je schrik voor?’
- Luister. Probeer de gevoelens van de ander niet te minimaliseren. Zelfs al lijkt het jou wat overdreven. Het helpt meestal niet als je dingen zegt zoals ‘Je maakt je te veel zorgen’ of ‘Je beeldt jou dat in’. De angsten die iemand voelt, zijn vaak onrealistisch en onwaarschijnlijk, maar voor de persoon zelf zijn ze echt. Vraag dus liever iets als ‘Kan je er wat meer over vertellen, zodat ik het beter kan begrijpen?’
- Probeer zelf kalm te blijven. Als jij boos of droevig wordt, kan je vriend of familielid nog bezorgder worden. Jouw rust zal hem of haar net weer vertrouwen geven.
- Hou de angst niet mee in stand. Het klinkt wat raar, maar je helpt iemand die bang is niet door te zorgen dat hij of zij angstige situaties kan vermijden. Als jij bijvoorbeeld in plaats van je zus of je vriendin naar de bakker gaat, zal zij er niet minder bang van worden. Haar forceren is ook niet de bedoeling. Wat je wel kan doen, is haar zachtjes aanmoedigen om kleine stapjes te nemen. Zo kan je voorstellen de eerste keer mee te gaan naar de bakker. En nadien samen een taartje eten op de overwinning natuurlijk!
- Zoek samen naar oplossingen. Als je vriend(in) dat wil, kan je met hem of haar meedenken over oplossingen. Samen denken is een grotere hulp dan goede raad geven, hoe goed jouw advies ook is! Je kan bijvoorbeeld vragen wat jouw vriend(in) vroeger al geholpen heeft om met een angst om te gaan. Zo geef je hem of haar de kans er zelf over na te denken.
- Moedig de stap naar professionele hulp aan. Jij bent geen psycholoog en dat hoeft ook niet. Getrainde hulpverleners kunnen iemand met te grote angsten helpen.
- Vergeet jezelf niet
Sta jij dicht bij iemand met angstproblemen? Dat kan vermoeiend en frustrerend zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zelf kopje onder gaat. Schakel zeker hulp in als de persoon in gevaar is. En denk eraan: je kan anderen alleen helpen als je ook goed voor jezelf zorgt!