Help! Perfectionisme saboteert mijn relatie!
Onze samenleving vraagt soms veel van ons, maar we kunnen ook kritisch zijn voor onszelf. Perfectie is passé, wees gewoon wie je bent! Toch is niet elke perfectionist zich ervan bewust dat hij dit daadwerkelijk is. Zo kan je onbewust je relatie saboteren.
Wat is perfectionisme?
Perfectionisme is eigenlijk een soort van overlevingsmechanisme. Het begint vaak in de kindertijd, maar het kan ook vroeger of later ontstaan. Je wil alles perfect doen, geen fouten maken en het hoogst mogelijke uit jezelf halen. Dat is oké, maar het gevaar is dat als iets niet lukt, dit een hele grote tegenslag voor je is. Vaak streven perfectionisten naar de bevestiging van andere mensen. Je wil van hen horen dat je goed bezig bent. Je bent minder of zelfs niet meer in staat tot zelfacceptatie en zelfliefde. Je laat je eigenwaarde dus afhangen van het oordeel van anderen.
Dit is vaak een onbewust proces, en de aanleiding kan iets kleins zijn. Het is ook niet duidelijk waarom 1 persoon perfectionist wordt, terwijl iemand anders in eenzelfde situatie dat niet wordt.
Hoe herken je het?
Er zijn een aantal zaken die kunnen wijzen op perfectionisme:
- Bevestigingsdrang
- (Te) hoge eisen stellen, ook voor dingen die niet belangrijk zijn.
- Laag zelfbeeld, jezelf streng beoordelen en je eigenwaarde ook laten afhangen van die beoordeling
- Faalangst en andere angsten
- Drang om alles en iedereen onder controle te willen houden
- Piekeren
- Uitstelgedrag
- Niet kunnen kiezen of beslissen
- Te grote betrokkenheid of verantwoordelijkheidsgevoel
- Doorgaan, niet opgeven
De relatiesaboteur
Naast de stress die je persoonlijk voelt, kan perfectionisme druk op je relatie leggen. Het eerste waar we bij stil staan is of we niet te veel verwachten van een relatie. Of we het nu willen of niet, iedereen heeft een ideaalbeeld over zijn/haar droomvrouw of –man. We willen iemand die er goed uitziet, grappig is, intelligent … Hiermee leg je enorme druk op je (toekomstige) partner. Perfectionisten worden soms ook ervaren als overdreven kritisch of bemoeizuchtig. En dat maakt een relatie er ook niet gemakkelijker op natuurlijk.
Daarnaast is je zelfbeeld enorm belangrijk. Als je niet gelukkig bent met jezelf, kan je niet verwachten dat een partner dat oplost. Ook al kan het zo lijken in het begin, als de kriebels weg zijn is de kans groot dat je terug op je eigen onzekerheden botst. Een laag zelfbeeld kan ook je seksleven saboteren. Als je niet goed zit in je vel is het moeilijk om je over te geven aan de liefde.
In het begin van de relatie draag je een roze bril. Naarmate de verliefdheid afneemt, wordt je blik terug realistischer. Het is niet omdat de vlinders in je buik zijn verdwenen dat je relatie niet meer goed zit. Veranderende gevoelens horen er nu eenmaal bij, ook al durven romantische films al wel eens iets anders beweren.
Tips voor een betere relatie
- Werk aan je zelfvertrouwen en zelfbeeld: genoeg zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld is de basis om een goede relatie met iemand anders te kunnen aangaan.
- Luister écht naar elkaar: Praat genoeg! Een goede communicatie is essentieel. Een gebrek daaraan is één van de grootste redenen waarom relaties spaak lopen. Spreek dus klare taal en zorg dat er geen onduidelijkheden of twijfels ontstaan.
- Focus je niet enkel op de negatieve punten: er zijn vast veel positieve punten die je soms over het hoofd ziet. Denk eens terug aan waarom je juist verliefd werd op deze persoon en blijf elkaar herinneren aan deze mooie momenten.
- Aanraken en intimiteit: dit hoeft niet altijd de seksuele kant op te gaan, je kan dat ook op andere manieren tonen. Geef je partner een blik van waardering of een knuffel. We zijn gevoelig voor aanrakingen. Zo maak je positieve gevoelens en gedachten vrij.
- Humor is een goede manier om je problemen te relativeren. Zo kan je de dagelijkse sleur even achterwege laten. Natuurlijk hoef je niet om alles te lachen. Een goede communicatie is hier belangrijk.
