Breng orde met een bullet journal!
Is je leven soms erg druk of chaotisch? Weet je af en toe niet wat eerst gedaan? Dan is een bullet journal – afgekort bujo – misschien wel dé manier om je gedachten te structureren. In zo’n journal kan je losse ideeën, taken, afspraken en activiteiten bundelen. Klinkt goed, niet?

Voordelen van een bullet journal
Een gewone agenda heeft een vaste structuur waar je je aan moet houden. Een bullet journal daarentegen kan je helemaal opstellen zoals je zelf wil. Dat vraagt wat tijd – en creativiteit – maar zorgt ook voor extra me-time. En dat is altijd mooi meegenomen!
Als je een chaotisch persoon bent, is een bullet journal een aanrader. Je vergeet geen afspraken en weet op voorhand hoe je dag er zal uitzien. In plaats van al je gedachten en to-do’s op te slaan in je hoofd, kan je ze gewoon gestructureerd neerpennen in je boekje!
Als je je gedachten een plekje geeft kan je beter focussen op waar je mee bezig bent. Want je planning is duidelijk en je weet waar je aan toe bent. Daarnaast geeft een bullet journal je de mogelijkheid om bewust tijd te maken voor leuke dingen, zoals een uitstapje met vriendinnen of eindelijk eens die toffe blouse naaien.
Hoe begin je eraan?
1. Zoek of koop een boekje
Heb je achterin je kast nog een oud notitieboekje liggen? Of heb je liever een fancy exemplaar? Tegenwoordig kan je overal een bullet journal kopen: in boekshops, cadeauwinkels, of zelfs in sommige warenhuizen. Ook online vind je heel wat leuke stuks. Kies bij voorkeur een boekje met puntjes in plaats van lijntjes. Zo kan je zelf lijnen trekken en je bujo helemaal opmaken zoals je zelf wilt. Kies vooral een boekje waar je blij van wordt.
2. Maak een legende
Om je bullet journal overzichtelijk te houden, begin je best met een legende of inhoudstafel. Die hoef je niet meteen in te vullen. Voorzie 1 of 2 pagina’s en schrijf bovenaan ‘index’ of ‘legende’. Zo kan je de verschillende onderdelen makkelijk van elkaar onderscheiden. Nummer je pagina’s en schrijf achteraf de paginanummers van de verschillende delen in je legende. Hoe langer je je journal gebruikt, hoe meer informatie in je legende komt te staan.
3. Deel je boekje op
Maak verschillende onderdelen in je boekje. Zo kan je bijvoorbeeld vooraan starten met een jaaroverzicht en de doelen die je dat jaar wil bereiken. Dan kan je een voorpagina van de maand maken, een maandkalender, een menukaartje per week, een to-dolijst per dag, een kladblaadje … kies maar!
4. Gebruik potlood
Als je voor het eerst een bullet journal maakt, kan het handig zijn om in potlood te starten. Als je niet meteen weet wat je waar wil schrijven, is het geen ramp als je het achteraf weer wil uitwissen! Maar hey, een krabbeltje hier en daar is niet erg! Wees niet te perfectionistisch. Het moet vooral leuk blijven!
5. Vul ‘m nog niet volledig in
Begin met de maand waarop je wil beginnen met je journal. Telkens je een nieuwe maand, een nieuw hoofdstuk of een nieuwe lijst start, noteer je de titel en het paginanummer in je inhoudstafel. Als je op voorhand al een vaste pagina hebt voor alle maanden van het jaar, dan kan je geen extra pagina’s meer toevoegen voor nieuwe ideeën of lijstjes.
6. Doe inspiratie op
Je kan je boekje indelen hoe je maar wil en je kan erin schrijven wat je maar wil. Zit je boordevol ideeën? Super! Gaat het niet zo vlot om meteen een systeem te bedenken? Google dan ‘bullet journal’, of neus even rond op Pinterest. Voorbeelden genoeg! Hier alvast een duidelijk filmpje van hoe je jouw journal kan indelen.
7. Amuseer je
Last but not least: geniet ervan. Een bullet journal maken is leuk en doet je nadenken over jezelf. Teken, schrijf en kleur erop los! Onthoud: dit is jouw boekje, de doet ermee wat je zelf wil! En heb je er even geen zin meer in? Dat is niet erg. Leg ‘m aan de kant en pak hem binnen enkele weken nog eens vast. Je merkt gaandeweg wel of een bullet journal iets voor jou is.
Want natuurlijk heeft niet iedereen er baat bij. Leef je liever van dag tot dag zonder alles op voorhand netjes in te plannen? You go! Een bullet journal is geen wondermiddel. Als je bijvoorbeeld merkt dat je op het einde van de week nog niets kan aankruisen, kan dat soms vervelend zijn. Voel aan welke methode voor jou het beste past en doe waar jij je goed bij voelt!
