Verbondenheid

Geluk is pas echt als het wordt gedeeld

De behoefte om geliefd, erkend en gewaardeerd te worden zit in ons DNA ingebakken. En daar is niets mis mee. Wel is het belangrijk te onthouden dat de kwaliteit van je relaties belangrijker is dan de kwantiteit. Oké, je kan 250 vrienden op Facebook hebben. Maar hoeveel van hen zouden je helpen verhuizen? Of je telefoontje opnemen in het midden in de nacht?

Je investeert dus maar beter in (h)echte vriendschappen. Al gaat het in de zoektocht naar verbondenheid natuurlijk niet alleen maar om vrienden. Ook je relatie met je (groot)ouders, kinderen, partner, buren, zelfs kennissen van de toneelgroep … speelt een rol in dit zelfzorghoofdstuk. De stelregel daarbij is: wie een positief leven wilt leiden, moet aandacht hebben voor positieve relaties.

Hoe je dat doet, proberen we hier in hapklare tips toe te lichten. Verbondenheid steunt voor een deel immers op wederzijdse appreciatie zoals een schouderklopje, een welgemeend compliment of een goede babbel. Jezelf kwetsbaar opstellen, samen fijne dingen doen én dingen met elkaar delen zijn eveneens belangrijke bouwstenen. Of, om het met een hashtag te zeggen, #SharingIsCaring.

 

TIP 1: Hallo hartsvrienden

Met een hartsvriend(in) worden leuke momenten extra leuk en sta je er op slechte dagen nooit alleen voor. Zoals we allemaal weten heeft stress heel wat negatieve effecten op fysiek en mentaal vlak. Soms kunnen ze gelukkig al voor een stukje verzacht worden door een goede babbel. Heb jij zo’n vertrouwenspersoon in je leven? Ben jij een vertrouwenspersoon voor iemand anders? De mensen die er altijd voor je zijn in ere houden, dáár draait het allemaal rond bij verbondenheid. 

TIP 2: Zet je vriendschap in beweging

Ons motto is: alleen ga je misschien sneller, maar met z’n tweeën kom je verder! Zo ook wat betreft gezondheid en sport. Probeer eens met je zus een sportieve groepsles te volgen, wandel met een collega tijdens de lunch, ga muurklimmen met je beste vriend of neem je kleinkinderen mee op een wandeltocht in de natuur. Zo koppel je het aangename (tijd doorbrengen met vrienden en familie) aan het noodzakelijke (voldoende bewegen). Dubbel zo leuk!

Verbondenheid voor beginners 

  • Actie en reactie
    Een goed gesprek is het fundament van verbondenheid. Actief luisteren kan je leren! Door je enthousiasme of medeleven te tonen, maar ook door de ander ruimte te geven om zijn verhaal te doen, vragen te stellen … Je interesse is op zo’n moment goud waard en versterkt jullie klik.
  • Lobby voor een hobby
    Als volwassene is het niet altijd makkelijk om nieuwe vrienden te maken. Wat wij warm aanbevelen is om je aan te sluiten bij een groep van gelijkgezinden: deel uitmaken van een hardloopploeg, leesclub, tekenles of vrijwilligerswerk is de ideale manier om verbondenheid te scheppen. Je vindt er oprechte menselijke connecties én er staat meteen een leuk tijdverdrijf in je wekelijkse/maandelijkse agenda.

BONUSTIP:

Leg je smartphone resoluut weg wanneer je met iemand aan het praten bent. Zo toon je aan je gesprekpartner dat er op dat moment niets of niemand belangrijker is en is het makkelijker om ook offline “een vriendschapsverzoek” te krijgen!

doe de Test

Dus, hoe gaat het nu echt met jou?
#IkBenIk wil het weten!

Doe de zelftest en krijg meteen als resultaat welke online module jou het beste kan helpen. Alvast goed nieuws: in deze test zijn er geen foute antwoorden!


Test jezelf