Vraag
Hulp

Om hulp vragen is een teken van sterkte.

Aangeven dat we het moeilijk hebben, lijkt soms als een deur die we angstvallig gesloten houden. Ben jij klaar om dapper te zijn? Dan kan deze zelfzorgtip de deur alvast op een kiertje zetten. Je hoeft niet alles alleen te doen!

De zonnige kant van ons leven delen we à volonté op social media, maar onze imperfecties houden we liever achter slot en grendel. Toch hebben we allemaal een aantal personen in ons leven nodig bij wie we volledig onszelf kunnen zijn, bij wie we ‘niet goed’ durven antwoorden wanneer ze ons vragen hoe het gaat. Mensen die een vangnet vormen bij zowel praktische als mentale problemen.

Eerlijkheid en openheid verdiept de band tussen twee personen en vergroot de kans dat ze hulp aan elkaar vragen. Zo zorgen we dus voor elkaar én onszelf: twee vliegen in een klap!

 

TIP 1: Geven en nemen

Hulp aanbieden - zelfs zonder dat ernaar gevraagd wordt - maakt het makkelijker om op jouw beurt een wederdienst te vragen. En het maakt de wereld toch ook weer even een warmere plaats!

TIP 2: Professionele hulp

Soms heb je natuurlijk meer ondersteuning nodig dan alleen het luisterend oor van een vriend of vriendin. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van professionals en organisaties waar je terecht kan met vragen en problemen: een psycholoog, Awel of JAC, Teleonthaal of je ziekenfonds … Durf je niet rechtstreeks om hulp te vragen via één van deze kanalen, vraag dan hulp bij het hulp vragen. Wellicht is er wel iemand in je omgeving die je de eerste stap wilt helpen zetten.

 

Om hulp vragen voor beginners 

  • S.O.S. in 1-2-3
    Heb je hulp nodig? Erom durven vragen is al een belangrijke stap, maar je hulpverzoek goed verwoorden en ermee aan het juiste adres zijn, is ook van belang. Met de afkorting S.O.S. wordt het makkelijker dan ooit!
    1. Schrijf het op: Wat is je probleem precies? Noteer het alvast even voor jezelf – dat mag specifiek (bv. de zolder opruimen) of algemeen zijn (bv. ik heb hulp nodig in huis).
    2. Op wie kan je rekenen: Belangrijk is dat je bij de juiste persoon gaat aankloppen. Wie komt in aanmerking? Vraag je meerdere mensen om hulp of slechts een iemand?
    3. Stel je vraag: Wees oprecht, concreet en vergeet een eventuele tijdsindicatie niet te vermelden. Zo weet de persoon aan wie je hulp vraagt precies wat de verwachtingen zijn.

BONUSTIP: 

Bij Teleonthaal kan je anoniem en gratis je verhaal kwijt. Dat kan telefonisch op het nummer 106 of online via chat op www.tele-onthaal.be (’s avonds, op woensdag- en zondagnamiddag).

doe de Test

Dus, hoe gaat het nu echt met jou?
#IkBenIk wil het weten!

Doe de zelftest en krijg meteen als resultaat welke online module jou het beste kan helpen. Alvast goed nieuws: in deze test zijn er geen foute antwoorden!


Test jezelf