Optimisme

Ik ben een optimist. Het heeft niet veel zin om iets anders te zijn.
Winston Churchill

Optimist tot in de kist. Die uitdrukking wordt wel eens smalend in de mond genomen, maar eigenlijk is het een hele bewonderingswaardige levenshouding. En die kan je (gelukkig!) ook aanleren. Een veerkrachtige attitude is immers goed voor lichaam en geest. 

Een eenvoudig motto: blijf geloven in de goede afloop, ook als het niet meteen goed gaat! Altijd lachend door het leven gaan is wellicht niet haalbaar als je van nature geen positivo bent, maar dat is ook helemaal niet nodig. Zelfs als rasechte optimist mag je nog steeds kritisch en realistisch zijn.

Het verschil met de pessimist is een simpel woordje met een enorme impact: hoop. Hoop op groei, op verandering, op zonneschijn na de regen. Dit werkt als een zichzelf vervullende voorspelling. De kracht van positief denken zorgt voor een positiever levensbeeld, leukere ervaringen en een positief beeld van de toekomst. Denk het, doe het, leef het!

 

TIP 1: Het PAP-principe

Een schijnbaar onoverkomelijk probleem op je pad? Probeer dit principe eens toe te passen en onthoud de stappen via de afkorting PAP:

P: Het is niet Persoonlijk
Praat jezelf geen schuldgevoel aan. Niemand is perfect, iedereen maakt wel eens fouten. Probeer te aanvaarden dat iets je niet ligt of dat dit iedereen had kunnen overkomen. Soms is het echt een gevalletje overmacht!

A: Het is niet Algemeen
Een enkel probleem verpest niet je hele leven. Denk dus niet dat je meteen een domino-effect in gang zet, maar zie je faalmoment als iets dat losstaat van de rest van je leven. 

P: Het is niet Permanent
Besef dat heel wat problemen tijdelijk zijn. Ze waaien over en/of je leert eruit. Morgen is er nog een dag! Oftewel: zie positieve veranderingen als permanent en negatieve als van voorbijgaande aard.
 

TIP 2: Drie goede dingen

Als tof begin van deze tip mag je een winkeluitstap of online shopmoment inplannen om een mooi notitieboekje te kopen. Hierin ga je elke avond van deze week terugblikken op je dag. Wat zijn drie goede dingen die er vandaag gebeurd zijn? Klein of groot, dat doet er niet toe: van een collega die je een koffie bracht tot de geboorte van een (klein)kind in de familie. Zolang je jouw rol erin maar omschrijft. Van zodra het vlot gaat, kan je jouw positieve puntjes in gedachten oplijsten in plaats van in je notitieboekje.

 

Optimisme voor beginners 

  • Mentaal tijdreizen
    Op basis van drie stappen kan je een mentale tijdreis naar een positievere jij maken. Reis eerst naar het verleden door te denken aan een moment of periode waarvan je echt genoten hebt. Je wilde studententijd, een romantisch weekendje weg, die ene keer dat je kon uitslapen deze week ... Vervolgens kom je terecht in het nu. Leer stil te staan bij de kleine dingen: een beetje lezen in de trein, een collega die trakteert op koffie, je favoriete liedje op de radio … Gebruik al je zintuigen! Daarna kan je doorreizen naar de toekomst: kijk vooruit door nu al een geluksmoment voor later in te plannen. Een partij paintball met vrienden in het weekend, een warme douche na een lange werk-/schooldag of een kwartier shoppen tijdens de middagpauze. Zo heb je altijd iets – groot of klein – om naar uit te kijken!
  • Dagdroom, dag toekomst
    Beeld je eens in dat je jouw eigen toekomst in een glazen bol ziet. Hoe ziet je leven eruit op vlak van persoonlijke, professionele en sociale ontwikkeling? Wie is bij je? Laat je verbeelding de vrije loop, maar bekijk het wel als een serieuze introspectieve oefening. Door even stil te staan bij deze levensaspecten kan je je toekomst beter visualiseren.

BONUSTIP:

Geen tijd voor een dagdroom? Tackle dan bijvoorbeeld één levensaspect per toiletbezoek - zo heb je tegen het einde van de werk- of schooldag ook al even stilgestaan bij je toekomst en geraak je later makkelijker uit de startblokken!

doe de Test

Dus, hoe gaat het nu echt met jou?
#IkBenIk wil het weten!

Doe de zelftest en krijg meteen als resultaat welke online module jou het beste kan helpen. Alvast goed nieuws: in deze test zijn er geen foute antwoorden!


Test jezelf