Mildheid

Een moment van zelfcompassie kan je hele dag veranderen. Een reeks van dergelijke momenten kan de loop van je leven veranderen.

“Mildheid? Wat heeft dat met je goed in je vel voelen te maken?” Veel. Want lief zijn voor anderen leren we al in de kleuterklas, maar lief zijn voor onszelf vergeten we maar al te vaak. Tja, gelukkig ben je nooit te oud om te leren!

Jezelf als je beste vriend leren zien, bijvoorbeeld. Zelfcompassie is immers de eerste stap naar mildheid Van daaruit is het nog maar een kleine sprong naar die fameuze ‘zelfzorg’ …

De tweede stap, dat is dankbaarheid. In Amerika hebben ze er een ganse feestdag voor: Thanksgiving, een jaarlijkse dankbetuiging. Zo verdient ook je mentale gezondheid wel eens een appreciatiefeestje. Niet uitgenodigd op het feestje is jouw innerlijke criticus. Met deze tips zet je hem of haar aan de deur!

 

TIP 1: Stilstaan is vooruitgaan 

Een mindfulness-techniek die voor heel wat mensen werkt, is om jezelf mentaal van op afstand te “bekijken” wanneer je in een lastig parket zit. Aanschouw de golven van je emoties alsof je op een strand staat, maar stap nooit de zee in. Zie het water, maar laat het niet over je heen spoelen. Wie weet werkt het ook voor jou! 

TIP 2: Kom op voor compassie!

Compassie klinkt misschien een beetje zielig, maar eigenlijk is het een prachtig woord. Jezelf vergeven voor het maken van fouten (de meest menselijke activiteit ter wereld!) valt hier immers ook onder. Soms eens falen of gekwetst worden is onvermijdelijk én doodnormaal: het betekent dat je lééft! 

TIP 3: Wat je aandacht geeft, groeit 

Hoe vaker je denkt aan positieve dingen, hoe verser de herinnering eraan blijft en hoe beter het wordt opgeslagen in je geheugen. Een dankbaar gevoel versterkt die positieve dingen. Maak daarom even een “mentale foto” van die mini geluksmomentjes in je dag: de glimlach van je (klein)kind, een stevige wandeling met je hond, je favoriete TV-programma …

Bekijk het zo: mooie momenten zijn rozen, dankbaarheid is de meststof. Tijdens dit “mentale tuinieren” heb je opeens veel minder de neiging om in de aarde te wroeten op zoek naar het negatieve!

 

Mildheid oefenen? Start met … 

  • Liefste dagboek
    Koop een leuk schriftje en kribbel er wekelijks een drietal zaken in neer waarvoor je dankbaar was: een prachtige vlinder die op je autospiegel neerstreek, een geboorte in de familie, een gloednieuw computerspel om je helemaal op uit te leven, koffie met een oude vriend(in) …
  • Mantra
    Bepaalde zinnetjes kunnen je helpen om dingen te relativeren en mildheid te oefenen. Onze positieve favoriet is ‘ik vergeef mezelf’, ben je eerder in een pessimistische bui dan werkt ‘Het had erger gekund’ gelukkig ook. Kan je jouw eigen mantra bedenken? Brainstorm er eens over!
  • Brief aan jezelf
    Stuur jezelf een brief vanuit het perspectief van een denkbeeldige vriend. Wat zou je beste vriend(in) of allerliefste collega tegen je zeggen op een zelfkritisch moment?

BONUSTIP:

Liever digitaal? Gebruik de notitie-app op je smartphone of stuur jezelf een e-mail in plaats van een brief!

doe de Test

Dus, hoe gaat het nu echt met jou?
#IkBenIk wil het weten!

Doe de zelftest en krijg meteen als resultaat welke online module jou het beste kan helpen. Alvast goed nieuws: in deze test zijn er geen foute antwoorden!


Test jezelf